Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Den absolut bästa tiden för musslor är våren. Musslor odlas på rep eller så skördas dom från botten, får dom dessutom växa glest i näringsrika vatten blir det större och matigare musslor. För att få riktig fullmatade och goda musslor går det ofta både två och tre säsonger innan skörd.

Vet du att vi varje vecka får hem färska kammusslor från Norge?! Kontakta din säljare för att beställa
08-501 345 00 eller order@fiskhallen.se

Mussslor

Blåmussla

Blåmussla

Mytilus edulis

Blåmusslor används i många olika recept, du äter hela innehållet i blåmusslan. Musslorna måste vara levande när de ska tillagas. Att de lever kollar man enkelt genom att knacka på musslan, den ska stänga sig, gör den inte det så kasta bort den. 

Blåmusslor lever av alger som periodvis är giftiga, äter man sådana musslor kan man bli magsjuk. Alla Fiskhallens Sorundas musslor kontrolleras innan de finns till försäljning hos oss.


Kammussla/Pilgrimsmussla

Kammussla/Pilgrimsmussla

Pecten maximus

På en kammussla äter man den stora vita muskeln, rommen och mjölken. De äts vanligtvis råa, ångade eller gratinerade. Kammusslan uppskattas för sin något nötiga och lite söta smak.  

Man odlar kammusslor till viss del, annars plockas de för hand av dykare. Ibland får man musslor som så kallad bifångst till annat fiske. Du hittar kammusslor i Skagerrak och Kattegatt.

Bästa tiden för kammusslor är senvinter och vår.

Hjärtmussla

Hjärtmussla

Cardiidae

Hjärtmusslor är något mindre än Vongole och håller till i sanden. En nätt och aptitlig mussla som kokas levande ungefär som blåmusslor. Hjärtmusslan är en favorit i tankrummet , de håller fantastisk kvalitet och när du beställer dem så är de alltid "nyfiskade" direkt från tanken - redo att tillagas på en gång.
Testa även att äta dem råa eller picklade, de är otroligt söta och goda i smaken!

Vongole

Vongole

Meretrix lyrata

Vongole är en sandmussla och det är inte ovanligt att det finns sand kvar innanför skalet. Fiskhallen Sorunda säljer sandfria vongolemusslor som får spotta ur sig sanden i våra bassänger! Vongolemusslan är oftast slätare och något större än hjärtmusslor. I Sverige kallas den ibland venusmussla.

Knivmussla

Knivmussla

Ensis directus

Knivmusslan har ett tuggigare kött med större motstånd än de flesta andra musslor och utseendet skiljer sig helt med sitt långa skal. Ursprungligen kommer den från Nordamerika, men finns idag etablerad i Bohuslän. Den skiljer sig från övriga musslor också genom att skalet inte är helt stängt, en del av musslan kan alltså hänga utanför, så glöm tricket med att knacka och kolla.

För att kolla en knivmussla måste man dofta och undersöka, den ska vara hel och ha en frisk doft av tång o saltvatten.

Upptäck våra fiskare

Våra fiskare

Orust shellfish

Orust shellfish bedriver odling och fiskeverksamhet av blåmusslor och ostron i den Bohuslänska fjorden. Fjordsystemet och naturen där är fantastiskt rena och fina.
Våra fiskare

Stolt Sea Farm

Stolt Sea Farm är ett av världens största landbaserade fiskodlingsföretag. Företaget är innovativt och jobbar med miljövänliga lösningar. Företaget finns i fem länder i Europa och i Spanien finns åtta odlingar.
Våra fiskare

Havstenssunds ostron

Sveriges första kommersiella odling av ostron. Odlingarna ligger i närheten av Havstenssund i Norra Bohuslän som dessutom är ett gammalt och välkänt centrum för ostronhandel.
Våra fiskare

Troika Seafood

Troika Seafood är en grupp av norska företag som fiskar i olika zoner i nordligaste Europa (Lapplandia).

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.